Acest site este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

Acest site este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Beatrice Boldizsar are 42 de ani si este mama a 5 copii. Cea mai mare are 22 de ani, fata cu care cot la cot a muncit pentru a pune bazele unei afaceri din care sa poata oferi o viata usoara si frumoasa familiei. A absolvit Facultatea de Constructii din Cluj, unde a locuit pana in momentul in care casa unde statea cu chirie a devenit neincapatoare, iar situatia financiara din ce in ce mai grea. “Situatia financiara m-a determinat sa ma mut aici, in Savadisla. Stateam cu chirie in Cluj. Am investit foarte mult in aceasta casa, de doua ori cat a valorat, dar acum suntem bine”.

La Cluj a lucrat mai mult de 20 de ani ca si secretara. “Cand m-am angajat cel mai important criteriu era acela legat de “ce stii”. La Cluj am lucrat intre barbati. Mi-a trebuit un an si jumatate sa ma impun in fata celorlalti. In primele luni ajungeam acasa plangand. A fost foarte greu. Am avut ghinion sa fiu si sefa lor. Barbatii considerau ca locul meu este langa cratita, dar pana la urma am reusit sa ma impun.”

De cursul de bucatarie organizat de Asociatia Femeilor si Familiilor din Mediul Rural a aflat de la Caminul Cultural din Săvădişla.”A fost o coincidenta foarte placuta. Noi aveam nevoie de acest curs. In domeniul alimentatiei publice, fara un curs de bucatarie, nu ai voie sa lucrezi, sa te angajezi. Din cauza aceasta a trebuit sa angajam o bucatareasa cand am facut afacerea cu fast food. Dupa finalizarea cursului am putut sa gatim noi, eu si fiica mea (si ea a urmat cursul de bucatareasa). La ore am invatat si alte lucruri, pe care nu le stiam. Nu este acelasi lucru cu bucataria de acasa”.

Ideea deschiderii unei afaceri i-a venit inainte de a urma cursul organizat de Centru Regional de Suport in Savadisla. Naveta pana la locul de munca a determinat-o sa isi deschida o afacere, aproape de casa. “Este foarte greu sa mergi in fiecare zi 50 de km. Pierdeam timp, consumam mult combustibil, cheltuiam multi bani.” Anul trecut (n.r. 2011) au deschis un fast food chiar in localitate. Incercand sa gaseasca o casa mai mare pentru familia numeroasa, dar fara rezultatele dorite, sotul lui Beatrice a venit cu ideea deschiderii unei afaceri care sa ii ajute financiar pe termen lung. Astfel, dupa lungi cautari a unei locatii potrivite, au gasit o casa nu departe de cea in care locuiesc acum si au deschis un fast food. Insa, datorita iernii grele si a concurentei destul de mari pe bucataria traditionala practicata de alte restaurante din zona, lucrurile nu au mers asa cum si-ar fi dorit. Dupa aproape 1 an au fost nevoiti sa inchita fast food-ul.

Ambitioasa asa cum a fost dintotdeauna, Beatrice impreuna cu sotul sau au planuri noi si mari acum. Cu ajutorul unui prieten vechi stabilit in Franta de mai bine de 25 de ani, vor deschide un restaurant in Cluj. De aceasta data vor avea si o zona amenajata pentru servirea mesei. “Din pacate nu am reusit sa ducem pana la capat ce am inceput aici in comuna, dar afacerea in sine exista si o vom muta in Cluj. Avem toate utilajele necesare. Avem dotari si pentru fast food si pentru o bucatarie traditionala. Vom face un restaurant delicaterie, cu produse frantuzesti dar si traditionale romanesti. Partenerul nostru doreste sa deschidem si un club de rock. In Cluj nu exista asa ceva, deci va fi o noutate pentru iubitorii acestui gen de muzica.”

Nu a fost si nici nu va fi usor pentru tanara familie. In acest moment singura sursa de venit sunt rezervele stranse cu chibzuinta peste ani, dar Beatrice spera ca restaurantul cu un nou concept de bucatarie pe care il vor deschide intr-o luna , sa le confere o alta situatie financiara pentru a le asigura copiilor tot ceea ce au nevoie.

“Fiica mea cea mare este chelnerita in sat pentru perioada de vara. Este studenta la Facultatea de Relatii Internationale in Cluj si de curand a castigat o bursa in Belgia la Comisia Europeana, pentru o luna jumatate. Va pleca in scurt timp si trebuie sa o ajutam financiar pentru a se descurca acolo. Sunt foarte mandra de ea. Este un copil bun, muncitor si foarte ambitios. Imi doresc pentru ea sa aibe o alta viata, una mai buna si mai usoara.”

Beatrice considera ca este o mama ce a conferit multa libertate copiilor, mai ales in optiunile pentru studii si profesie. I-a impulsionat intotdeauna sa faca ce isi doresc, sa fie perseverenti si ambitiosi. Nu le-a “taiat” elanul atunci cand au dorit sa faca ceva. Este totusi o “libertate controlata” spune ea, pentru ca si la ei in casa exista reguli, de bun simt, pe care fiecare membru trebuie sa le respecte. “Eu niciodata nu am impus copiilor dorintele mele. Exista niste reguli in casa, dar fiecare isi pune dorinta in fata. Fiecare si-a ales liceul pe care si l-a dorit. Vreau doar sa invete”. Pentru ea familia este cel mai important lucru, inaintea afacerii sau a unui serviciu “pe care astazi il ai, maine poti sa nu il mai ai”.

Chiar daca vor deschide restaurantul in Cluj, vor locui in continuare in Savadisla. Vor face naveta ori de cate ori va fi nevoie ca afacerea sa functioneze bine si vor visa la momentul in care timpul le va permite sa plece cu toti in vacanta mult asteptata si visata, in Delta la pescuit, asa cum isi doreste sotul lui Beatrice sau in Ungaria, pe malul unui lac, intr-o statiune de agrement. “Imi doresc multa liniste. Sa am o saptamana in care sa nu trebuiasca sa ma gandesc unde dau telefoane, cu cine trebuie sa mai vorbesc. Imi doresc o saptamana de vacanta. Acum timpul ne retine. Anul trecut am avut afacerea, acum doi ani am renovat casa, acum iar cu deschiderea restaurantului si tot asa. Poate anul viitor vom merge in vacanta. Sunt vremuri grele pentru toata lumea, insa, important este sa nu renunti, trebuie sa depasesti pragul critic, sa te aduni. Speranta moare ultima”.


Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro.

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei.